Lider mot sitt slut

År 2011 lider mot sitt slut och jag känner mig helt klar med året och ser fram emot 2012.

I år har jag:

  • varit gravid,
  • jobbat,
  • slutat jobba,
  • haft lååångt sommarlov,
  • frossat i jordgubbar,
  • fött fram en helt fantastisk son,
  • blivit mamma,
  • beundrat och förundrats över hur snabbt Nils utvecklas
  • börjat umgås med helt underbara mammor - det är så kul med nya bekantskaper.

 

Under 2012 ska jag inleda året med bebisgos, njuta av att vara mamma till Nils, förhoppningsvis fortsätta träffa alla goa mammor, börja babysim, ev. plugga, söka jobb, planera och genomföra en möhippa, vara brudtärna på en av mina närmsta vänners bröllop, åka på hus

vagnssemester

till Gotland(?), fira Nils 1-årsdag med ett hejdundrande barnkalas :) och börja jobba.

 

 

Nils i magen

 

Nils ett par dagar gammal

 

image description

Nils 4 ½ månad

 

 


Mellandagarna

Dagen har gått med rasande fart. Vaknade 04, fick somna om 06.30-09.00 och det var vansinnigt skönt! Därefter blev det till att städa undan inför mamma-barnträff, veckohandla och äta lunch. Det var jättetrevligt med mammor och barn på besök. När de åkt hem sov Nils middag, sen kom nästa fikagäst, en granne som varit så nyfiken på Nils. Nu har vi äntligen landat i soffan och försöker få Nils att sova. Sen är det mammans tur :)

Har ni tips på efterrätter? Det föll på vår lott att ordna till nyår.


Juldagen

En underbar dag lider mot sitt slut. Började dagen med en liten promenad i vårvädret. Sen fick vi besök av hemvändar-Anna, flera timmar med fika och prat avverkades. Sen bar det av hem till mamma och pappa där det bjöds på julbord. Sen tog vi en tripp till akuten (verkar höra till när vi hälsar på hos m & p) med Nils. Han har varit så förkyld och hela dagen har han tagit sig åt örat. Sjukvårdsrådgivningen bokade in oss på akuten, så det gick snabbt.

Nu har vi landat hemma i soffan och njuter lugnet. Imorrn blir det besök hos Mattias kusin och sen svärföräldrarna. Skönt att slippa laga mat och imorrn slipper vi julmaten. Nice!

God kväll!


Julafton 2011

Dagen började strax före 08 med julbad för Nils. Därefter drog förberedelserna igång; mat skulle fixas, slå in sista klapparna, städa det sista osv. Men kl. 13 var vi klara och våra föräldrar anlände, nils hälsade välkomna i tomteluva. Började med glöggmingel och Nils åkte emellan alla... Julbord följt av Kalle, följt av fika, följt av paket utdelning, följt av Tack och adjö!

Mattias och jag landade i soffan helt slut, åt julgröt, tittade på Svensson Svensson och sen gjorde vi natta. 21.35 ligger jag i sängen, på julaftonskväll :) Nils somnade tidigare än vanligt, så jag laddar inför tidig start på juldagen.

Tack och godnatt!


GOD JUL

Vi önskar er (alla 20) läsare en riktigt God Jul

Gissa vilket av dessa vi skickade som julkort? :)


Älskling

Igår somnade Nils i sin säng (gjort sen födseln), i sitt rum för allra första gången. Där sov han i närmare 3 timmar. Jag hade dock inte hunnit somna, men när han vaknade var han hungrig och vi somnade sen gott i min säng och sov 5(!) timmar i sträck. Lycka!

Jag älskar den här filuren!




Sill i dill, sill i dill...

Började dagen med att läsa tidningen i sängen, mycket bra start på dagen. Därefter tog de sedvanliga morgonbestyren vid och när de var klara bar det av för att veckohandla. Det var jag, Mattias och Nils tillsammans med en hel hög pensionärer :) Men nu är vi reda och har bunkrat upp inför julhelgen, för handla är ju det sista man vill tänka på under helgen.

Därefter för vi till min älskade farmor och farfar. Vi blev bjudna på supergod lunch- kalops och potatis! Mätt och glad så lärde farmor mig att lägga in sill, hennes helt fantastiska sill. Jag är inte något stort fan av sill, men hennes går inte av för hackor. Så nu är jag redo inför påsken, då ska jag lägga in min alldeles egna sill från grunden. Nu hade ju farmor förkokat lagen och det är ju den som gör sillen :)

Nu på kvällningen satt vi vid bordet och åt mat, Nils satt i sin stol och pysslade lite. Efter en stund tittar han på oss, han följde våra händer med blicken, hur de letade sig mot våra munnar. Då bestämde jag att vi skulle göra ett nytt försök med smakportionen. Och det blev succé, han sträckte sig efter skeden, gapade stort och verkligen slukade smakisen. Så imorrn gör vi ytterligare ett försök.

Imorrn blir det julemys för hela slanten, då ska vi till Maria och baka pepparkakor och på kvällen kommer bästa Maddo och myser med mig och Nils, glögg, saffranskaka, pepparkakor och hemgjord "snickers" står på menyn.

Nils nya grej är att bita på sina tår, det gillar han massor. Men han måste få hjälp att få tag på dem, han är lite stel och kommer inte åt helt själv :)


 



Sammanbrott

I natt fick jag nog vad man kan kalla ett mindre sammanbrott. Kunde inte somna pga av att jag säkert var överträtt. Kunde inte varva ner och tankarna bara snurrade. Antagligen lite stressad över att hinna sova innan Nils skulle dra igång. Stress över hur natten kommer bli. Efter en timmes snurrande så vaknade Nils första gången, efter ytterligare en timmes snurrande så vaknade Nils igen. Då var vi vakna nån timme och båda grät, sen somnade vi båda och sov två(!!) timmar. Sen var det gråt igen, sen somnade han PÅ mig när vi satt i sängen, men jag lyckades somna halvt sittande i 1,5 timme. Sen var det visst morgon.

Jag packade in oss i bilen, lämnade över honom till mamma och sov sen ostört i två timmar.

Nu har det gått så långt att jag bävar inför natten som kommer. Men nu i natt är iallafall Mattias hemma och kan stötta. Den stackaren har fått otaliga sms från en desperat mamma, när han jobbat.

Bifogar bild på trött bebis från igår natt.


Ännu mera sömn

Här kommer ännu ett inlägg om min uteblivna sömn. Jag kom i säng 21.50 och har under natten sovit 1-1,5 h. När jag inte sovit(?) har jag gått runt med en grinig son. Möjligen med magont. Men det gör det ju inte roligare eller lättare att vara vaken en hel natt, när man har flertalet dåliga nätter i bagaget.

Och till er mammor som läser och tänker: "Man skaffar ju inte barn för att få sova. Det kan jag göra nån annan gång i livet". Till er säger jag skit på er. Jag behöver sova, har ett stort sömn behov och blir en tusen gånger bättre mamma om jag fått sova.

Tack för mig!


Julpyssel

Idag bestämde vi oss för att klä granen, för att (om möjligt) få lite julkänsla. Det är rött och guld som gäller i år, förra året var det rött och silver. Sen bestämde vi oss för att ta ett julkort på Nils som vi ska skicka till 5 st utvalda. Det är ett litet pyssel att få till med en bebis :)

 

 

Man blir trött av att vara tomte :)


Friday

  1. Vaknar upp förkyld, kul!
  2. Nils vaknar massor med gånger varenda natt, kul!
  3. Sambon snarkar hela natten, kul!
  4. Hunden kräver att få sova under täcket och väcker mig därmed när jag äntligen somnat, kul!
  5. Snöblandat skit kommer från himlen, kul!

Förutsättningarna för att det här ska bli en toppenfredag är...många... Det blir tydligen vad man gör det till, har jag hört.

 

Den här veckan har jag börjat fundera på om inte störd sömn i fyra månader (+ ett par månader i slutet på graviditeten), börjar få tillåtelse att ta ut sin rätt och börja promenera på humöret.



Såg att jag aldrig skrev vad Nils  vägde, för den nyfikne kan jag berätta att han numera väger 6525 gr och är 66 cm lång.

Torsdag

Dagen startade vi med ett besök hos världens bästa BVC-sköterska. Nils hade gått upp drygt 3 hg på två veckor, så nu petar kurvan lite uppåt igen. Jag hade dock gissat på att han skulle vägt mera. På längden stod han still. Så kollade hon styrka och stabilitet och fick massor med beröm. Det värmer det lilla mamma-hjärtat :) Man är ju helt novis när det kommer till små bebisar, vet ju inte alls vad de förväntas klara av vid specifik ålder.

Resten av dagen har vi spenderat i Nyköping hos Linda och lilla Ella. En toppendag, med mycket prat och jättegod räkpasta till lunch. En mycket bra torsdag!

Nu ska trötta mamman sova!


Rund och go'

Min lilla bebis börjar bli rund och go' om kinderna.


Vem där?

Nils ligger i soffan och slappar och läser (äter) bok. Mamman gillar det också, hon är trött efter en natt med feber och ont i kroppen.

 

 

 


Nils 4 månader

Idag blir Nils 4 månader och det firade vi genom att bjuda på en smakportion med potatis och majs puré.



Det är ju så himla mysigt att se hur han utvecklas, han tog emot smakisen mycket bättre än jag vågat hoppas på. Trodde bara det skulle bli "spott & fräs". Men han verkar ju nästan gilla det och det glädjer mig. Imorrn provar vi igen, eftersom det gick så bra idag.

Utvärdering

Kvällen igår blev mycket lyckad, tänk att spontanitet oftast resulterar i de bästa träffarna. Vi avnjöt en god 3-rätters, med gott vin och pratade och skrattade om vartannat. De sista gästerna åkte vid 23-tiden, då var det dags att få Nils att sova och röja undan. Nils somnade 23.45 och jag kort därefter, sen sov vi till 08.30 (med undantag för instoppning av napp 2 ggr) då mina bröst höll på att sprängas. Jag NJUTER av att få sova själv i min säng!

Vi hade ju barnvakt för första gången igår och det gick tydligen alldeles utmärkt, inte förrän 21 knackade mamma på dörren och lämnade en sovande son. Han hade varit pigg och glad nästan hela kvällen, sen var det tydligen som att trycka på en knapp och han blev otröstlig. Men jag känner mig nöjd med 4 timmars passning, det var ju allra första gången. OCH det bästa av allt, jag kunde koppla av, satt inte och funderade på hur han hade det, kollade inte ens på klockan. Så nu fick jag mersmak och kan tänka mig barnvakt lite oftare än var 4:e månade :D

Nu har jag hunnit med en promenad i solskenet, å vad gott det gör med sol. Nu ska det nog lagas lite Chili con Carne - Love it! Sen blir det adventsfika hos mamma och pappa, kanske sätter vi upp granen och pyntar den, sen avslutar vi denna helg med godis i soffan framför Slaget om Sverige.

Slänger in en bild på Nils, när han gymar (är ju roligare med inlägg som innehåller bilder)


Förbereder

Förberedelserna är i fullgång. Vad som skulle blivit starten till "halv åtta hos oss", har nu blivit en spontan middag med goda vänner. Ett par insjuknade tyvärr, men som väl var kunde ett par (3) andra vänner komma istället.

Bordet är dukat, varmrätt och dessert är förberett, förrätten slänger vi ihop a la minut, vinet är på kylning och mamman går fortfarande i pyjamas :D

Måste även slänga in att Nils sov mellan 22-06.15 och 06.30-9.30. Jag behöver väl knappast säga att lyckan är total och att mamman är utvilad? :)

Nu ser jag fram emot en trevlig kväll i goda vänners lag.


Barnvakt

Imorrn är det dags, dagen då vi för allra första gången ska ha barnvakt ett par timmar. Jag är nervös och oroar mig redan, eller har oroat mig sen igår då det bestämdes. Nils är mammig, han kommer börja gråta när han inser att jag inte är där. Det är bra träningen, men jag vill inte att han ska gråta så som han kommer gråta.

Det skulle vara så mycket enklare och tryggare och lugnare om jag visste att han skulle vara lugn, icke-mammig och trygg med vem som helst. Känner redan ångest inför att stänga dörren, gå därifrån och lämna honom kvar. Usch! Men nu snackar vi två timmar, kan han gråta i två timmar? Han borde väl somna tidigare av utmattning? Kan han gråta så han svimmar eller får andnöd? Men usch, vilken hönsmamma jag är.

Han kommer gråta(.), jag måste bara acceptera att så är det (och så förblir det antagligen). Om vi inte lämnar bort honom utan alltid har honom hemma.

Natti!


Ynklig

Lilla hjärtat kämpar med snoret, men nu orkade han inte och somnade på mig. Mysigt! Att jag är svinhungrig är en annan femma, här blir jag liggandes till han vaknar.


Förkyld

Nu har Nils åkt på sin första rejäla förkylningen. Han är så snorig, så snorig. Usch, det låter så jobbigt när det bara åker fram och tillbaka. Jättearg blir han när jag torkar och försöker pilla ut snoret. Men jag tror han tycker det är skönt efteråt.

I natt var vi vakna 01.30-04, men därefter har vi sovit i omgångar fram till 09.30(!) och det var välbehövligt. Våra planer för dagen fick ställas in, vilket känns jättetråkigt för mamman. Jag hade sett fram emot att umgås med mammorna. Men men, det blir nog fler gånger.

Här sitter mamman fortfarande i pyjamas och magen hungrar efter frukost. Men Nils behov går före mammans :)


Trött

Å, jag är så trött. Trött, tröttare, tröttast. Ni vet när man är så trött så att det svider och hettar i och runt ögonen? Och huvudet känns segt, lite som om det ligger en huvudvärk och lurar? Och när man tappar nåt eller nåt inte går som man tänkt sig, så börjar man nästan gråta? Så TRÖTT är jag.

Jag citerar Ida "Jag gillar inte att vara mamma på natten, puh!"

Paket

Idag fick Nils en förtidig julklapp av sin farfar och farmor. En matstol och han fick såklart vara med och öppna. Han älskade det fina julpappret :)


Förklarar

Jag kom att tänka på att några av er som läser kanske tycker att jag publicerar inlägg som känns onödiga och alldeles för vardagliga. Anledningen är att bloggen startade jag när jag var gravid och nu är tanken att jag ska dokumentera Nils första år. Bloggen ska bli bok, Nils första år. Därför vill jag publicera allt vardagligt, alla känslor, framsteg, utveckling, ALLT som handlar om/berör Nils, helt enkelt. Sen kommer det väl ett och annat inlägg som handlar om helt andra saker.

Men nu vet ni tanken :)


Lycka

Detta kräver ett inlägg.

Nils somnade 21.30, mamman somnade 22.30. Nils vaknade 02,45 och ville bara ha nappen. Sen vaknade han 05.30 (!) och ville äta för första gången och sov sen vidare till 09.10!

Utvilad mamma - check!


Varmt i vårat hus

Äntligen kom den, luftvärmepumpen. Som vi har gått och väntat och väntat och väntat :) Det blåser så varmt och skönt, inte låter den en massa heller (som jag var rädd för) och inte var den så ful som jag trodde, den smälter in ganska bra. Nu hoppas jag att vi kommer spara en och annan 100-lapp på elräkningen.

I övrigt har jag haft ett gäng sköna mammor här hemma på frukost. Tanken var att få till en liten gruppbild, men busungarna sov om varandra hela förmiddagen. Det var Nils och tre brudar, han kommer nog bli en riktig tjejtjusare eftersom han bara umgås med (äldre)tjejer (förutom Olle, förstås. Grabbarna grus får hålla ihop).

Nils och Alice

På eftermiddagen skulle jag ta en promenad ner på stan med Nils i vagnen och han bara skrek och grät, vilket inte är vanligt förekommande. Jag stannade till och kikade ner ordentligt och ser då att han kämpar med andningen, då blåste det ju sådant in i vagnen. Bara att vända om hem och hämta locket så blåsten inte nådde ner i vagnen, då somnade han på 2 sekunder. Så då blev det en rejäl promenad, men inte ner på stan.

Nu i afton har jag ätit världens godaste pizza, från den nya lokala pizzerian Pappa Ninmari. Så fräscht och nya smaker, glöm kebabpizzan och välkomna stenungsbakade pizzor. Ingredienser som mozzarella, prosciutto, parma, fräscha räkor, vitlök, ruccola, salami, soltorkade tomater och gorgonzola. Det fanns så många goda alternativ, jag valde en med mozzarella, räkor, vitlök och persilja. Jag ger den 10 av 10 poäng. Den var väl värd varenda krona, för det är inte några 55:- pizzor, det är närmare 100:- klassen.

Det var allt för i dag.